11.11
IMG_7004

Seizoensorde 2019-2020

Geplaatst op 11-11-2019

We staan aan de vooravond van carnavalsseizoen 2019-2020. Laat het nou net zo zijn dat de twee mijnen in ons stadsdeel 50 jaar geleden gesloten zijn. De Staatsmijn Wilhelmina is in 1969 dicht gegaan en op de Willem-Sophia is in 1970 de laatste wagen met kolen naar boven gehaald. Aan dat jubileum uit de geschiedenis van Kerkrade-West hebben wij de huis-orde van dit jaar gewijd. 

Deze orde is geheel uitgevoerd in goud en erop staan de schachten van allebei deze mijnen. Verder staan er ook twee penningen op. Eentje met de letters SW en nummer 69. Dat gaat natuurlijk over de Staatsmijn Wilhelmina en de 69 is het jaar dat die mijn gesloten is. Voor de Willem-Sophia hebben wij deze penning er ook op gezet. Daar staan dan de letters WS en het nummer 70 op. 

Ook zijn er nog een aantal zaken op gezet die herinneren aan het mijnwerkersleven zoals een afbouwhamer, mijnwagen en een pungel. We mogen natuurlijk de mijnlamp, die de laatste koempel 50 jaar geleden uitmaakte, niet vergeten.

Het belangrijkste is echter dat we met dit ontwerp alle koempels willen eren die bovengronds en ondergronds al die jaren hard gewerkt hebben om ons hele land warm en aan het draaien te houden en van de één op de andere dag geen werk meer hadden.

Xclusive Multimedia Services